БУРГАС

Името на града произлиза от латинското Burgus – кула, а в някои византийски източници се споменава като Пиргос. Специалистите предполагат възможен произход ан името от индоевропейското Пюргос, което в тракийския език означавало „укрепление от дървени греди”. Бургас е определян като „градът на най-древните цивилизации”, тъй като през 2008 г. недалеч от Бургас са открити над 250 артефакти, част от които вещи, използвани 6000 г.пр. Хр. Те се смятат за най-древните, открити до този момент на цялото черноморско крайбрежие (вкл. Кавказ и Турция).

Най-важният и голям културен, административен и икономически център на южното ни Черноморие, Бургас е четвъртият по големина град в България и морско пристанище на южната й част. Тук е разположен и Черноморският риболовен флот на България.

Ограден от три езера, разположен сред древни селища, няколко защитени местности и природни резервата, градът предлага на своите посетители редица удобства, атракции и интересни забележителности. В Бургас се провежда ежегодният международен фестивал „Spirit of Bourgas”, Фестивалът на пясъчните скулптури, Флора Бургас и Международен фолклорен фестивал.

Бургаската морска градина е предпочитано място за отдих за жителите и гостите на града. През 2012 г. тя бе обновена, като част от мерките за развитие на града. В Бургас предстои изграждането на океанариум с няколко аквариума и делфинариум.
Не пропускайте да посетите:

  • Защитената местност „Пода”;
  • Манастирът „Св. Анастасия” – единственият запазен средновековен манастир на остров в Черно море;
  • Бургаските солници, където свободно можете да се насладите на процедури с лечебна кал и луга.